2016. jún. 26.

Utazunk #4 - Khm... Egy kis bogaras vacsorát, hölgyem?

Üdv újra, emberek! :D

Ezúttal egy gyönyörű, bogaras vacsorára szeretnélek invitálni titeket Új – Zélandra, Hamiltontól dél-nyugatra található Waitomo-mészkőbarlangba, amely nemcsak cseppkőiről, de fényeiről is igencsak hírhedt...

Itt volnánk, a Waitomo-mészkőbarlangban, azon belül is a Glowworm teremben, mely szentjánosbogarat jelent.A terem 30 méter hosszú, 12 méter széles és 5 méter magas. Felfedezője pedig Tane Tinorau, ki 1887-ben bukkant rá eme csodálatos barlangra . Hála az istennek :)
Szentjánosbogár barlang, Új-Zéland

A természeti jelenség egy aranyos, kis bogárnak, a szentjánosbogárnak tudható be. Legalábbis régen így gondolták.

Ma már azonban tudjuk, hogy ez nem így van. A barlang falaiba egy Arachnocampa luminosa (az utolsó szónak az utolsó három betűjéről a Harry Potter jutott eszembe xD) nevű légyfaj lárvái érik el ezt a csillagos ég illúziót. Osa-ék (csak úgy rövidítve :) egyébként egy ragadozó faj, pontosabban ragadozó lárva, mely a fényével próbálja becserkészni az arra tévedő rovarokat.

A technikájukat biolumineszcenciának nevezik. Vagyis, a lárva olyan 15-20 „zsinórt” enged le – akárcsak a pókok – azért, hogy a fényre jövő bogarak ebbe ragadjanak be. A fény annál intenzívebb, minél éhesebbek Osa-ék.
→ Nem mellesleg pár hónap múlva bebábozódik, majd 12 hónap múlva előbújik az a légy, ami csak 36-48 órát él.

/Ez a videó pedig gyönyörűen bemutatja, milyen csodálatos is ez a barlang!/

Nem tudom, hogy vagytok vele, de miután kiderült, hogy a csillag-hatás okozói a mi drága pici ragadozóink, kicsit fura lenne bemenni. Ti hogy gondoljátok?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése