2016. jún. 26.

Utazunk #2 - Fürödjünk egy kis "gyapotban"

Sziasztok újra, emberek!

Ezúttal veszünk egy 180 fokos fordulatot és keletre utazunk – egészen pontosan Törökországba! Úgyhogy bizony, üljetek le, törökülésbe és kezdhetjük is! :D

Törökország igencsak ismert lehet a külföldre utazók nyaralók között. Elvégre all inclusive szállodák, gyönyörű tengerpart, eszméletlen látványvilág – kell ennél több?
Az egésznek ad egy kis pluszt, a Denizli városától 20 kilométerre található Pamukkule, a világhírű, gyönyörű hófehér mészkőmedencével rendelkező „gyapotvár” :) Amely egyébként az UNESCO világörökség része.


A hatalmas medencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogén karbonátban, valamint szén-dioxidban gazdag forrásvíz hozta létre. Ez a körülbelül 35 fokos víz zúdul le a domboldalakon.
Már az ókorban is gyógyfürdőként A közelében pedig több gyógyfürdő is fellelhető így lett a gyógyturizmus egyik célpontja.

Sajnos – és nyugi, ezúttal nem halálos palacsintákról van szó - nem élvezhetjük szépségét olyan sokáig. Ugyanis a tápláló forrás egyre apad, a mészkőmedencék is elkezdtek színeződni, és a török kormány hiába vetett be óvintézkedéseket. Egyes tudósok szerint ugyanis a forrás 40 év múlva kiapadhat.

/Kerestem nektek egy videót, mely a legjobban mutatja be a tájat - kb. 1:20-ig van szó a vízről/


Ti - ha tehetnétek, persze - fürödnétek benne? Én mindenképp :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése